Az Ayurveda

Az ayurveda, vagyis az Élet Tudománya már évezredek óta szolgál biztos utat mutató iránytűként azok számára, akik betegségeik gyógyításához, illetve egészségük megőrzéséhez keresnek hatékony és egyben természetes megoldást. Az ayurveda ősi gyógyászati rendszerének gyökerei India több ezer éves történelmények kedetéig nyúlnak vissza: tanai több mint 5000 évvel ezelőtt keletkeztek a Védák részeként - vagyik ezek a tanítások egyidősek az első fejlett emberi civilizációkkal.

Ez a több ezer éve élt indiai bölcsek megfigyeléseire és tapasztalataira épülő gyógyászati rendszer ma újra virágkorát éli és nem csupán Indiában, hanem a világ számos más országában is több százmillió ember gyógyulását, rehabilitációját és egészségmegőrzését szolgálja eredményesen nap, mint nap. Az ayurveda tudománya ugyanis olyan gyógymódokat és gyógyászati készítményeket kínál az emberiség egésze számára, amelyek hatékonyak, sokoldalúak és természetes összetevőiknél fogva mentekes a káros mellék-, esetleg évek múlva jelentkező utóhatásoktól.

Az ayurvedikus orvoslás tehát igen hosszú ideje gyűjti az élettel kapcsolatos ismereteket, van tehát van mit tanulnunk tőle, még akkor is, ha alapelvei perzsa és arab közvetítéssel már régen eljutottak Európába és meghatározóan befolyásolták a görög gyógyászati rendszert, pl. Hippokratesz elveit és ezzel a romai kori és középkori európai gyógyászatot. 

Az ayurveda nemcsak egy a betegségek kezelésének hagyományos értelemben vett gyógyászati rendszere, hanem olyan életszemlélet is egyben, ami megtanít arra, hogyan őrizzük meg az egészségünket.

Az ayurveda szanszkrit összetett szó , az ájur  (élet) és a véda (tudás) - azaz az ’élet tudománya’. Indiában alakult ki több mint 5000 évvel ezelőtt és a legősibb, illetve a legteljesebb gyógyító tudományként tartják számon. Az ayurveda az életre vonatkozó olyan ismeret, amely meghatározza az ember étrendjét, orvosságait és az életminőségre jótékony, vagy ártalmas hatást gyakorló életmódot.

Az ajurvedikus holisztikus gyógyító eljárások része az ajurvedikus masszázs, ami a dél-indiai Keralában a mai napig fennmaradt. A masszázs során a különféle betegségek kezelésére, vagy egyszerűen csak a tudat és a test megfiatalítására számos gyógyfüvet, olajat és növényi porokat használnak. Az ajurvedikus kezelések a „három dosa” elméleten alapulnak, ezek a vata, pitta és a kapha.

Az ayurveda átfogó megoldást kínál az egészséges életmódtól és a pozitív gondolkodástól kezdve a helyes táplálkozáson át a krónikus betegségek gyógyításáig – és mindezt káros mellékhatások nélkül. Masszázsközpontunkban különféle masszázsokat és (külsőleg) gyógynövényes kezeléseket kínálunk.

Az ayurveda tudomány és bizonyos fokig állítható, hogy fejlettebb a mai európai orvostudománynál. Ez abból is kitűnik, hogy nem húz éles határvonalat az életmód, a betegségek megelőzése és azok gyógyítása között, hanem az életfolyamatokat egységes rendszerbe foglalja. Az Ayurveda további előnye, hogy a testi-lelki folyamatokat egymás összefüggéseiben vizsgálja, így a gyógyulásra komplexebb megoldásokat képes adni.

Az ayurveda nem vallás, egyformán hatékony hívő és ateista emberekre. Magát a gyógyítást rendkívül egyszerű módszerekkel éri el, (gyógynövényes szerek, masszázs, táplálkozási előírások, tisztító kúrák) mindenféle vallási előírásoktól mentesen.

Az ayurveda nem módszer, hanem jóval több annál, mondhatjuk, azt is, hogy filozófia. Felfogása szerint az ember az élete folyamán más és más sajátosságokkal bír. A tudatában rejlő képzetek, a vágyai és félelmei határozzák meg az egyéniségét, lelki és testi alkatát. Az ayurveda ezeket az alkati tényezőket figyelembe véve keresi az ember felszabadulását a testi fájdalmak és betegségek alól. Mivel az említett okok miatt minden ember különböző, így az egészséghez, valamint annak megőrzéséhez is számtalan út tartozik. Ebből következik, hogy az ayurvedikus elvek szerint gyógyítani csak az tud, aki megfelelően nagy tudással rendelkezik az emberi lélek és a test rejtelmeiről, hatalmas együttérzése van és elkötelezett. 

Az ayurveda nem fizikai gyógyító tudomány. Tanítása szerint minden testi betegséget egy lelki-tudati ok idéz elő. A lelki ok megszűnésével a testi betegség is megszűnik. Így az ayurveda szellemi tudomány, a modern pszichológiánál többszörösen fejlettebb ismeretekkel rendelkezik a lélek rejtelmeiről.

Az ayurveda kezelésekről bővebben itt olvashat.